Flaki według Taty Mirka
gotowaniepatkiRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
udziec z indyka - 1 kg
wołowina np. pręga - kg
marchewka - 2 szt.
seler i pietruszka - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
majeranek - 4 łyżki
liść laurowy i ziele ang - 5 szt.
słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Jeśli ktoś nie ma szybkowara gotuję w ok 3 l wodzie przez ok 2 godziny na małym ogniu. W osobnym garnku wlewam wodę, dodaję w całości obrane warzywa, mięso, dodaję sól i pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotuję aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyciągam z rosołu obieram i kroję w mniejsze kawałki lub paski. Rosół odcedzam. Marchewkę kroję w plastry a następnie ponownie dodaję do rosołu. Mięso również przekładam do rosołu.
Flaki odcedzam i dodaję do rosołu. Dodaję przyprawę do flaków oraz majeranek i lubczyk.
Całość gotuję jeszcze ok 15 min. Podaję posypane natką pietruszki. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.