Naleśniki z serem w sosie pomarańczowym
gotowaniepatkiRodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser biały - 30 dag
rodzynki - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
pomarańcza - 2 szt.
cukier wanilinowny - 1 szt.
skórka otarta z pomarańczy
śmietana - 3 łyżki
masła - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Patelnię rozgrzewam. Za pomocą łyżki wazowej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię.
Smażę z obu stron na rumiano.
Międzyczasie przygotowuję farsz.
Do miski przekładam ser, cukier, cukier wanilinowy oraz rodzynki na koniec dodaję sok z pomarańczy. Mieszam.
Na każdym naleśniku za pomocą łyżki kładę porcję farszu. Zawijam dowolnie.
Następnie na patelni rozpuszczam masło, dodaję naleśnik, smażę z obu stron na rumiano. Dodaję sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Duszę kilka chwil.
Podaję od razu np. z jogurtem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.