![Nalewka z ostropestu](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-02/16938-photo-main.jpg)
Nalewka z ostropestu
![](/cache/a32x32/files/users/93-avatar-2135577800.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
ostropest - 50 g
Dodatkowe informacje:
Podstawową substancją czynną ostropestu plamistego jest sylimaryna, obecna w lekach na wątrobę. Sylimaryna pozwala skutecznie chronić miąższ wątroby przed szkodliwym działaniem toksyn i pobudzać jej zdolności regeneracyjne. Skuteczność nalewki jest lepsza od naparu, gdyż sylimaryna słabo rozpuszcza się w wodzie. Do alkoholu przechodzi 500 razy więcej sylimaryny niż do wody.Sposób przygotowania:
Następnie zlać nalew przez gęste sito. Dodać miód, wymieszać. Przelać do butelki. Przyjmować po 30 kropli dziennie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.