Pieczone pierogi z soczewicą
SkoterRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, drożdże, pszenica, żyto, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1/2 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
mąka żytnia - 1 szklanka
drożdże - 4 dag
cukier - 1 łyżeczka
śmietana - 1 szklanka
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
żółtko - 1 szt.
kminek - 1 torebka
Dodatkowe informacje:
Pierogi podawać do barszczu, smakują zarówno na ciepło jak i na zimnoSposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do soczewicy dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i tymianek i wymieszać dokładnie farsz
Potem dodać pozostałe składnik, wyrobić ciasto i i pozostawić do wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.