Pierogi z soczwicy i kiszonej kapusty
SkoterRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, strączkowe, pszenica
Składniki:
jajko - 1 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
kiszona kapusta - 1 i 1/2 szklanki
cebula - 1-2 szt.
Dodatkowe informacje:
Zdrowe i smaczne danieSposób przygotowania:
Soczewicę wypłukać, zalać wodą ponad 1-2 cm nad powierzchnię soczewicy, posolić. Gotować do miękkości ikoło 15 minut. Po ugotowaniu trochę rozgnieść ziarna,
Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele. Gotować do miękkości około 40 minut. Odlać nadmiar wody i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Wymieszać składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, wyciąć kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i skleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem lyżeczki oleju.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.