Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyKinga BajcarKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Nadziewane muszle
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Chyba każdy uwielbia :)
31.05.2016, godz. 19:59
Przepis: Waniliowe mleko jęczmienne
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
dodatkowo jest o wiele zdrowsze :)
31.05.2016, godz. 19:58
Przepis: Mleczny deser z mąki Durum
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Jest słodki,można nim śmiało zastąpić cukier do herbaty czy deserów i mogą go stosować diabetycy ;)
31.03.2016, godz. 22:16
Przepis: Zupa z fasoli Mung
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
oj tak - bardzo :)
29.10.2015, godz. 10:24
Przepis: Sernik z jogurtów greckich
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Oczywiście, że wyjdzie :) Prosze pochwalić się na stronie wypiekiem :)
05.08.2015, godz. 12:54
Przepis: Kluski na parze
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Tak, można, postaram się w najbliższym czasie przygotować i zamieścić takie kluski z mąki bezglutenowej :)
29.06.2015, godz. 21:53
Przepis: Pasztet z ciecierzycy
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
przepraszam, wkradł się błąd, już poprawione, powinno być 170 st. :)
31.03.2015, godz. 11:26
Przepis: Krem z zielonego groszku z młodą pszenicą Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
I jakie smaczne :)
01.03.2015, godz. 21:02
Przepis: Ciasto migdałowo kokosowe z galaretką
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Puszyste i do tego bardzo wilgotne :)
29.09.2014, godz. 21:08
Przepis: Babeczki z kaszy kukurydzianej z malinową galaretką
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Deser idealny dla dzieci :)
26.09.2014, godz. 22:16
Przepis: Jabłka pieczone z komosą i jagodami goji
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Bardzo ciekawe danie i mało skomplikowane, wypróbuję :)
26.09.2014, godz. 22:15
Przepis: Knedle jaglane z dynią
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Pysznie wyglądają :)
26.09.2014, godz. 22:14
Przepis: Sola w Gomasio Bio z surówką
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
To polecam, smak wyborny :)
26.09.2014, godz. 21:16
Przepis: Krakersy sezamowe
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
A te nie dość, że są pyszne to dodatkowo bardzo zdrowe :)
26.09.2014, godz. 21:15
Przepis: Jabłecznik inaczej
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
I taki również jest :)
26.09.2014, godz. 21:15
Przepis: Batoniki musli
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Dokładnie, można je przygotowywać dzieciom do szkoły :)
Taka zdrowa przekąska :)
26.09.2014, godz. 21:14
Przepis: Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
mi również :)
26.09.2014, godz. 21:13
Przepis: Domowe mleko migdałowe - przepis na napój
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Uwielbiam mleko migdałowe, ale domowego jeszcze nie robiłam, Wypróbuje przepis na pewno :)
22.09.2014, godz. 21:40
Przepis: Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
i do tego bardzo zdrowe :)
16.09.2014, godz. 21:32
Przepis: Sezamki z Quinoy ekspandowanej Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
dziękuję :)
15.08.2014, godz. 11:39
Przepis: Kotleciki krojone
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
pysznie wyglądają :)
06.06.2014, godz. 22:35
Przepis: Koktajl miętowo-bananowy
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Wygląda smakowicie :)
23.05.2014, godz. 20:33
Przepis: Krem z mleka kokosowego i czereśni
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
wygląda tak smacznie, że chciało by się spróbować zdjęcia ;)
25.04.2014, godz. 13:44
Przepis: Koktajl z jagód Goji i banana
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
smak mają zbliżony do rodzynek, jednak można wyczuć nutę goryczy. Są słodkie, smaczne i zdrowe. Moje dzieci jedzą je jak cukierki :)
30.03.2014, godz. 21:07
Przepis: Tarta jaglana z dżemem z suszonych moreli
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Oj tak 0- jest bardzo zdrowa i smaczna :)
16.03.2014, godz. 20:05
Przepis: Tarta jaglana z dżemem z suszonych moreli
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
a pewnie że można :)
12.03.2014, godz. 10:33
Przepis: Dżem z suszonych moreli
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
dokładnie ;)
12.03.2014, godz. 10:33
Przepis: Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Koniecznie muszę przygotować dla domowników :)
11.03.2014, godz. 21:21
Przepis: Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Dlatego polecam przygotować :)
22.02.2014, godz. 21:57
Przepis: Risotto z orzechami nerkowca Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
I bardzo syty . 
22.02.2014, godz. 21:56
Przepis: Knedle migdałowe
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Też spróbuję z orzechami laskowymi, zobacze jakie są w smaku :)
22.02.2014, godz. 21:56
Przepis: Czarne gołąbki
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Z czystym sumieniem polecam.
22.02.2014, godz. 21:55
Przepis: Pierogi z żółtą soczewicą Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
To prawda - pierogi są bardzo pyszne :)
22.02.2014, godz. 21:54
Przepis: Tortilla jaglano - razowa z czarną fasolką
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
A jeszcze lepiej smakuje :)
22.02.2014, godz. 21:54
Przepis: Karmelowe kulki popcornowe
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
To jest prosty, tani i szybki przepis na coś naprawdę pysznego :)
22.02.2014, godz. 21:54
Przepis: Sałatka gyros z fasolką i wakame
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
rodzina na pewno będzie zachwycona!
22.02.2014, godz. 21:53
Przepis: Kotlety mielone z kaszą Bulgur Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
to polecam - wyśmienicie smakują :)
22.02.2014, godz. 21:53
Przepis: Ciastka z marcepanem bez pieczenia
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Te ciasteczka cały czas są zimne - a raczej mają temperaturę pokojową :)
22.02.2014, godz. 21:52
Przepis: Crunchy granola
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
o tak, można jeść też z maślanką czy kefirem :)
22.02.2014, godz. 19:56
Przepis: Warzywne leczo z fasolą adzuki
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
z fasolą jeszcze nie jadłam, ale wygląda apetycznie.
20.02.2014, godz. 22:26
Przepis: Ślimaczki drożdżowe z jagodami Goji
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Lub dać dziecku do szkoły ;)
19.02.2014, godz. 18:20
Przepis: Koktajl z jagód Goji i banana
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
dziękuję :)
18.02.2014, godz. 22:26
Przepis: Knedle migdałowe
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Miód byłby za lejący i "ciasto" mogło by być za płynne. Może cukier trzcinowy lub brązowy? Albo cukier fruktozowy.
18.02.2014, godz. 11:49
Przepis: Koktajl z jagód Goji i banana
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
a smakuje rewelacyjnie :)
10.02.2014, godz. 23:03
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Jest jeszcze jeden sposób, ale wtedy racuszki nie będą bez jajeczne. Mianowicie należy ubić pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Białka są naturalnym spulchniaczem do ciast :)
28.01.2014, godz. 23:02
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Bez jakiegokolwiek spulchniacza wyjdą płaskie niestety i nie będą mięciutkie. Raczej wyglądać będą jak przerośnięte naleśniki...
28.01.2014, godz. 22:52
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Można użyć proszku do pieczeni - polecam Bio bezglutenowy.
Można oczywiście dodać drożdże dosłownie ćwiartkę kostki, ale wtedy należy odczekać z godzinkę aby ciasto urosło.
Zanim jednak dodamy drożdże - należy zrobić zaczyn, tj odrobinę mleka podgrzewamy, dodajemy ze 3 łyżki cukru i mąki i drożdże. Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Później jak wyżej reszta w przepisie.

Z tego co się orientuje to można użyć amoniaku w proszku - ale osobiście nie próbowałam.
W razie pytań, proszę pisać, a postaram się znaleźć rozwiązanie.
28.01.2014, godz. 22:51
Przepis: Ażurowe naleśniki orzechowe (dwie propozycje podania)
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
te naleśniki wyglądają wprost rewelacyjnie!
28.01.2014, godz. 16:02
Przepis: Dietetyczna galaretka z zielonej kawy Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Zatem galaretka powinna smakować idealnie :)
27.01.2014, godz. 23:01
Przepis: Zupa miso
Cytat: Dziękuję za uwagę, tak, faktycznie zupa misko pochodzi z Japonii, już poprawiam.
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Miso przepraszam. Wkradła się literówka :)
27.01.2014, godz. 22:53
Przepis: Zupa miso
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Dziękuję za uwagę, tak, faktycznie zupa misko pochodzi z Japonii, już poprawiam.
27.01.2014, godz. 22:51
Przepis: Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
to proszę zrobić i spróbować :)
27.01.2014, godz. 22:46
Przepis: Słoneczna kanapka
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
kanapeczka wygląda naprawdę rewelacyjnie. Na pewno się na nią skusze :)
25.01.2014, godz. 15:11
Przepis: Łosoś pieczony w ziołach
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Uwielbiam rybę zrobioną w ten sposób.
14.01.2014, godz. 17:04
Przepis: Rolada z kaszą Bulgur Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
polecam serdecznie!
13.01.2014, godz. 17:27
Przepis: Chleb bezglutenowy
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Jednakże można również dodać otręby pszenne. W prawdzie chlebek przestanie być bezglutenowy, ale będzie równie pyszny. Składniki można podmieniać, można zamiast kaszy jaglanej dać kaszę Bulgur Bio, jest równie pyszna. Dla kogoś kto lubi eksperymentować w kuchni - polecam zamianę składników wedle własnego gustu.
10.01.2014, godz. 22:04
Przepis: Chleb bezglutenowy
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Tak, otręby gryczane - można takie dostać w sklepach ze zdrową żywnością i ekologicznym jedzeniem.
09.01.2014, godz. 21:09
Przepis: Piernik bezglutenowy z powidłami
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Kiedyś robiłam podobny piernik i użyłam mąki z kasztanów jadalnych oraz mąki ryżowej. Więc proponuje mąkę ryżową 100g + mąkę z kasztanów 50 g . Proporcje będą zachowane, a piernik nadal będzie bezglutenowy :)
03.01.2014, godz. 22:06
Przepis: Mięsne pierożki z mąki orkiszowej
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Robiłam je właśnie i wyszły rewelacyjne -dzieci były zachwycone :)
27.12.2013, godz. 13:57
Przepis: Wegetariański placek po węgiersku
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Trzymam za słowo ! 
27.12.2013, godz. 13:55
Przepis: Jaglano cytrynowe ciastka na patyku.
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Dzieciom będą na pewno smakowały :)
27.12.2013, godz. 13:54
Przepis: Bezy jaglane
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Można można :)
20.12.2013, godz. 23:31
Przepis: Świąteczne pierniczki
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Na pewni goście będą zadowoleni ;)
20.12.2013, godz. 23:31
Przepis: Ryba w cieście amarantusowym
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Nie neguje tego, jednak kupujący nie zawsze musi o tym wiedzieć - tutaj błąd popełnili ludzie łowiący ryby. Sama ryba Sola jest bardzo zdrową i delikatną rybą, nadającą się nawet dla malutkich dzieci.
15.12.2013, godz. 21:39
Przepis: Kotleciki z cukini
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
uwielbiam takie :)
02.12.2013, godz. 14:25
Przepis: Sałatka z orzechami nerkowca
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Zapewne smakuje wyśmienicie.
23.11.2013, godz. 22:08
Przepis: Kotleciki z ziemniaków
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Koniecznie muszę takie przygotować.
23.11.2013, godz. 22:08
Przepis: Kokosowe biszkopciki
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Uwielbiam takie kokosanki :)
23.11.2013, godz. 22:07
Przepis: Gulasz z dzika
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Wygląda przepysznie.
23.11.2013, godz. 22:07
Przepis: Ciasteczka Maurycowe cynamonowo-orzechowe
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Przepis i opis rewelacyjny :)
23.11.2013, godz. 21:19
Przepis: Chińska sałatka curry
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
Na pewno przepis wypróbuje.
31.10.2013, godz. 16:24
Przepis: Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
bo nieznane nie oznacza złe ;)
31.10.2013, godz. 16:22
Przepis: Babeczki z plastrami kokosowymi Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
nie wątpie w to :)
31.10.2013, godz. 16:21
Przepis: Dietetyczna galaretka z zielonej kawy Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
smakowała inaczej niż standardowe galaretki :)
31.10.2013, godz. 16:20
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
Kinga Bajcar
Kinga Bajcar powiedział/a:
nie, są bardzo delikatne . 
25.10.2013, godz. 12:47

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet