Jabłecznik inaczej
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 5 szt.
Mąka tortowa Bio - 1/2 szklanki
Mąka ziemniaczana Bio - 1/2 szklanki
Cukier z Agawy Bio - 1/3 szklanki
* Składniki na masę jabłkową :
Wrząca woda - 3 szklanki
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny - 5 łyżek
Agar-agar Bio - 4 łyżeczki
Jabłka - 7 szt.
Cukier z Agawy Bio - 1/4 szklanki
Mleko migdałowe Bio - 1/2 litra
Cukier z Agawy Bio - 1/2 szklanki
Cukier waniliowy Bio - 1 opakowanie
Mąka ziemniaczana Bio - 4 łyżki
Miękkie masło roślinne Bio - 150 g
* Składniki na posypkę:
Wiórki kokosowe Bio - 100 g
Cukier z Agawy Bio - 4 łyżeczki
Masło klarowne Bio - 60 g
Sposób przygotowania:
Aby wykonać biszkopt, należy białka oddzielić od żółtek.
Następnie białka ubijamy na sztywną masę. Do żółtek dodajemy cukier z Agawy Bio (ilość podana w składnikach).
Gdy żółtka będą już ubite prawie na biało, dodajemy do nich ubite białka.
Ostatnim krokiem jest dodawanie mąki ziemniaczanej i tortowej na przemian partiami. Należy mieszać ciasto delikatnie, aby pęcherzyki powietrza zawarte w białkach nie opadły.
Formę na biszkopt wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy przez maksymalnie 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 189 stopni.
Wyciągamy z piekarnika upieczony i czekamy aż ostygnie.
Całość wlewamy do startych jabłek i odstawiamy w chłodne miejsce aby galaretka jabłeczna zaczęła tężeć.
Z mleka migdałowego Bio odlewamy 1/2 szklanki.
Resztę gotujemy.
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, wsypujemy cukier z Agawy, cukier waniliowy Bio i mieszamy.
W zimnym odlanym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Gdy się juz rozpuści małym strumieniem wlewamy na gotujące się mleko cały czas mieszając aż bardzo zgęstnieje.
Odstawiamy go ostygnięcia.
Gdy będzie już zupełnie zimne - dodajemy masło i miksujemy na gładka masę.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowne Bio. Wysypujemy na to wiórki kokosowe i cukier z Agawy Bio.
Cały czas mieszamy aby wiórki się podpiekły i zmieliły kolor.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Następnie wyciągamy i wykładamy na galaretkę krem migdałowo-waniliowy.
Całość posypujemy posypką kokosową.
Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby całość się dobrze ścięła.
Taki jabłecznik nie dość, że pięknie się prezentuje, to dodatkowo jest przepyszny.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.