Ciasto migdałowo kokosowe z galaretką
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Jajka - 5 szt.
Maka pszenna typ 450 Bio - 5 łyżek
Cukier z Agawy Bio - 1/4 szklanki
* Składniki na mąse kokosową
Mleko migdałowe Bio - 1 szklanka
Wiórki kokosowe Bio - 250 g
Masło roślinne Bio - 150 g
* Składniki na galaretkę :
Woda - 3 szklanki
Agar-agar Bio - 4 łyżeczki
Sok z np. malin (najlepiej domowy) - 1/4 szklanki
Cukier z Agawy Bio - 1/2 szklanki
Śmietanka kremówka 36% - 250 ml
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek.
W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem z Agawy Bio, a w osobnym białka na sztywna piane bez żadnych dodatków.
Gdy już jedno i drugie będzie ubite, delikatnie przekładamy białka do żółtek i mieszamy ale tak, aby masa nie opadła.
Na koniec partiami dodajemy przesianą make i ponownie bardzo ostrożnie mieszamy.
Blaszkę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez 20 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko migdałowe Bio przelewamy do garnuszka i gotujemy z cukrem z Agawy Bio.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe Bio i mieszamy aż całość się połączy i będzie bardzo sztywne.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie dodajemy masło roślinne i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wodę gotujemy razem z Agar-agar Bio.
Następnie dodajemy cukier z Agawy Bio i sok ( u mnie malinowy domowej roboty).
Wszystko razem dobrze mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy galaretka malinowa się zetnie, przekładamy ją do ubitej śmietany i miksujemy na bardzo wysokich obrotach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.