Tortilla jaglano - razowa z czarną fasolką
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne, pieczywo, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): meksykańska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orzechy wszystkie, strączkowe, orkisz, drób, nabiał krowi
Składniki:
Mąka razowa Bio - 200 g
Oliwa z oliwek ekstra Virgin Bio trochę
sól trochę
pieprz trochę
oregano suszone Bio trochę
papryka suszona trochę
piersi z kurczaka - 2 szt.
woda - wrzątek - 1 szklanka
jogurt naturalny - 200 ml
pomidor - 1 szt.
ogórek zielony duży - 1/2 szt.
roszponka - 100 g
cykoria - 100 g
sałata lodowa - 100 g
rukola - 100 g
czarna fasolka Bio - 1 szklanka
* mąka jaglana do podsypania - 1 szklanka
*opcjonalnie orzechy nerkowca Bio
Dodatkowe informacje:
Fasola czarna Bio wymaga namoczenia w wodzie na około 12 godzin przed gotowaniem.Tortille można podać bez mięsa - wersja wegetariańska.
Oraz można przygotować z samej mąki jaglanej Bio - wersja bezglutenowa.
Dla osób bezglutenowych dobrym zamiennikiem jogurtu naturalnego będzie jogurt grecki.
Sposób przygotowania:
Wodę wrzątek wlewamy do miski, dodajemy 200 g mąki jaglanej Bio i 200 g mąki razowej Bio oraz szczyptę soli.
Dodajemy 5 łyżek oliwy z oliwek extra Virgin Bio.
Mieszamy łyżką aby się nie poparzyć.
Osoby posiadające blender, mogą dodatkowo zmiksować sos na gładką konsystencję - ale nie jest to konieczne.
Ciasto na tortille wyjmujemy z lodówki.
Na blacie wysypujemy połowę szklanki mąki jaglanej Bio , po czym z ciasta formujemy 10 równej wielkości kulek.
Należy każdą kulkę obtaczać w mące, gdyż bardzo lepi się do dłoni i blatu.
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości patelni jaką posiadamy w domu - tak aby cały placek zakrył dno patelni.
Smażymy z obydwóch stron. Gotowe tortille są wtedy, gdy na cieście pokazują się zarumienione pęcherzyki.
Do kurczaka dodajemy trochę suszonego oregano Bio, papryki suszonej, pieprz i sól. Smażymu aż mięso będzie miękkie.
Całość zalewamy 2-3 łyżkami sosu czosnkowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.