Karmelowe kulki popcornowe
Kinga BajcarRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): amerykańska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie
Składniki:
Cukier z Agawy Bio - 1/4 szklanki
Miód akacjowy Bio - 5 łyżek
Oliwa z olivek extra Virgin Bio - 1/2 szklanki
Migdały Bio - 1/4 szklanki
* nowe grube rękawiczki
Dodatkowe informacje:
Rozpuszczony karmel jest bardzo gorący - w kontakcie ze skórą może powodować poparzenia. Do formowania kulek należy użyć rękawiczek, które uprzednio należy zwilżyć lekko wodą. Kulki będą się wspaniale wtedy formować.Można również gorący popcorn wymieszany z karmelem wylać na blaszkę, dobrze "przycisnąć" i poczekać aż wystygnie, a następnie pokroić nożem np na kwadraciki.
Sposób przygotowania:
Popcorn będzie mocno "strzelał". Gdy "strzelanie" ucichnie - zdejmujemy z ognia i przekładamy uprażony popcorn do miseczki.
Po rozpuszczeniu cukru dodajemy miód Bio oraz posiekane orzechy Bio.
Wszystko dokładnie łączymy ze sobą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.