Świąteczne pierniczki
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, jajka, kakao, pszenica
Składniki:
jajka - 4 szt.
żółtko - 1 szt.
cukier z Agady Bio - 1 szklanka
soda - 3 łyżeczki
miód lipowy - 200 ml
imbir mielony - 2 łyżeczki
cynamon - 2 łyżeczki
drożdże świeże - 5 dag
roztopione masło roślinne - 10 dag
kakao naturalne - 0,5 szklanki
Dodatkowe informacje:
Pierniczki powinny odstać kilka dni aby było miękkie.Pierniczki są zdatne do spożycia przez około 3 miesiące po upieczeniu.
Z podanych składników wychodzi około 80 pierniczków.
Sposób przygotowania:
W garnuszku roztapiamy masło, do naszego ciasta dodajemy drożdże pokruszone i zalewamy masłem.
Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy, jeżeli ciasto będzie za lejące, dosypujemy mąki, ciasto musi być elastyczne.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.