Czarne gołąbki
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, drożdże, drób
Składniki:
Cebula - 3 szt.
Pierś z kurczaka - 2 szt.
Oliwa z oliwek extra Virgin Bio
Cała duża główka kapusty białej - 1 szt.
Pieprz czarny mielony trochę
Oregano mielone Bio trochę
Kostka warzywna Bio - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Gołąbki można podawać różnego rodzaju sosami lub bez niczego.Sposób przygotowania:
Na 200 g ryżu na początek wlałam około 2 szklanek wody.
Czarny ryż w miarę gotowania wchłania całą wodę - co jakiś czas należy dolewać po trochę wody gdy widzimy, że już została wchłonięta. Ryż gotujemy około 40 minut.
Piersi w kurczaka kroimy bardzo drobno, wszystkie 3 cebule też i razem podsmażamy na oliwie z oliwek extra Virgin Bio przez około 10 minut.
Doprawiamy do smaku kostką warzywną Bio, można dodać suszone oregano Bio i troszkę pierzu czarnego.
Z całej główki kapusty obieramy dwa pierwsze liści i je wyrzucamy. Następnie wykrawamy "rdzeń", który trzyma wszystkie liście. Wykrawamy go , aż zobaczymy że liście są luźne.
Następnie kapustę wrzucamy do gorącej wody i ostrożnie najlepiej widelcem zdejmujemy po kolei każdy liść, ale należy uważać, aby ich nie uszkodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.