Pierogi z żółtą soczewicą Bio
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, strączkowe, pszenica
Składniki:
woda zimna trochę
oliwa z oliwek extra Virgin Bio trochę
sól trochę
żółta soczewica Bio - 1 szklanka
Jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
jajko surowe - 1 szt.
cebula - 3 szt.
czosnek - 5 ząbków
pieprz czarny mielony trochę
natka pietruszki zielonej trochę
oregano suszone Bio trochę
Dodatkowe informacje:
Pierogi można podsmażyć, będą wtedy bardzo chrupkie. Można podać polane jogurtem naturalnym bądź śmietaną.Z podanych składników wychodzi średnio około 90 pierogów.
Sposób przygotowania:
Gotujemy przez około 30 minut, aż soczewica zupełnie się rozgotuje na papkę, przy czym musimy od czasu do czasu przemieszać soczewicę, aby się nie przypaliła.
Międzyczasie gotujemy obrane ziemniaki oraz jajka.
Ugotowane 2 jajka kroimy bardzo drobno, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ubijamy na gładko.
Bierzemy 2 cebule i czosnek, wszystko razem siekamy na bardzo drobno, po czym podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek extra Virgin Bio.
Usmażona cebulkę z czosnkiem, posiekane jajka i ziemniaki dodajemy co ugotowanej soczewicy. Wbijamy surowe jajko.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i suszone oregano Bio.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.