Chleb bezglutenowy
Kinga BajcarRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
Nasiona chia Bio - 3 łyżki
Orzechy nerkowca Bio - 1/2 szklanki
Orzechy laskowe Bio - 1/2 szklanki
Migdały całe - 1/4 szklanki
Migdały wiórki - 1/4 szklanki
Cukier z Agawy Bio - 1 łyżeczka
Kasza gryczana niepalona Bio - 1/2 szklanki
Kasza jaglana Bio - 1/2 szklanki
Przegotowana woda - 300 ml
Dodatkowe informacje:
Chleb najlepiej smakuje gdy jest zimny, ponieważ nie kruszy się i jest zbity.Należy przechowywać go w suchym miejscu najlepiej pod ściereczką. Termin przydatności do spożycia to około 6 dni od chwili upieczenia.
Chleba nie należy piec w silikonowej formie, gdyż ciężko jest go wyjąć gdy jest gorący.
Składniki chleba można tez urozmaicać lub zamieniać. Można np dodać pestki dyni lub słonecznika. Można również dodać płatki gryczane, otręby.
Sposób przygotowania:
Pieczemy w piekarniku w 175 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut, po czym wyciągamy chleb, ostrożnie wyjmujemy go z formy i odwracamy do góry nogami aby spód się tez przypiekł. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.