Witamina C, każdy o niej słyszał i każdy wie, że odgrywa odromną rolę w naszym organizmie. Jest jedną z pierwszych poznanych witamin. Historia odkrycia witaminy C, ściśle wiąże się ze zwalczaniem choroby nazwanej w XIII wieku szkorbutem. Schorzenie to zwane także gnilcem, było plagą marynarzy. Przygotowując zapasy żywności na rejs statkiem, dbano o wysoką wartość kaloryczną posiłków, ale nie zwracano uwagi na zawartość witamin w posiłkach. Chorym wypadały zęby, krwawiły dziąsła, źle goiły się rany, byli osłabieni fizycznie a w końcowym stadium kończyło się to śmiercią. Ratunkiem dla marynarzy okazała się limonka oraz kwaszona kapusta. Dopiero wiele lat później wyizolowano witaminę C (w 1933 roku) i odkryto, że za szkorbut odpowiedzialny jest brak tej substancji.

Wybieramy nowe nagrody na gotujwstylueko.pl

Postanowiliśmy odświeżyć listę nagród za punkty, które zdobywacie na naszym portalu!
Pięknie prosimy o zgłaszanie propozycji, które produkty z oferty Bio Planet waszym zdaniem powinny się znaleźć na nowej liście.
Zachęcamy do buszowania po stronie:
http://www.bioplanet.pl/
Swoje propozycje piszcie w komentarzach pod tym postem!