Od kilku tysiącleci podstawowy składnik pożywienia mieszkańców Azji stanowią algi morskie, które cieszą się coraz większą popularnością w krajach Europy i Ameryki Północnej. Glony (Algae) są najbardziej rozpowszechnionymi roślinami zarodnikowymi o bardzo zróżnicowanej strukturze morfologicznej. Wyróżniamy algi jednokomórkowe, a także tworzące kolonie oraz gatunki o strukturze wielokomórkowych plech osiągających wymiary nawet kilku metrów, tworząc tzw. „podwodne łąki”. Najczęściej jako żywność wykorzystuje się algi:
- brązowe m.in. Undaria pinnatifida (Wakame)
- czerwone m.in. Porphyra spp. (Nori), Palmaria palmata (Dulse)
- zielone m.in. Ulva spp. (sałata morska)

Wybieramy nowe nagrody na gotujwstylueko.pl

Postanowiliśmy odświeżyć listę nagród za punkty, które zdobywacie na naszym portalu!
Pięknie prosimy o zgłaszanie propozycji, które produkty z oferty Bio Planet waszym zdaniem powinny się znaleźć na nowej liście.
Zachęcamy do buszowania po stronie:
http://www.bioplanet.pl/
Swoje propozycje piszcie w komentarzach pod tym postem!