Bóg stworzył żywność, a diabeł przyprawy…
...To słowa, które wypowiada James Joyce w „Ulissesie”... Sprawa jest „paląca” a czytelnik zastanawia się o jakie przyprawy mu chodziło? Prawdopodobnie te, które swój piekący smak przekazały jego kubkom smakowym i doprowadziły do uczucia ognia w ustach. Może to było z przyczyny pieprzu lub chili? A może spowodował to świeży imbir, chrzan czy owoc muszkatołowca… Przypraw aromatycznych jest tak dużo, że nie sposób je tutaj wszystkie wymienić. Przyprawy to historia ludzkości… Już w starożytności lista używanych przypraw dodawanych do potraw wynosiła 133 pozycje (wg. Izydora z Sewilli). To znaczy, że ludzie ich używali i korzystali z ich dobroczynnych właściwości od wieków. Już w średniowieczu zadaniem mistrza kuchni było przyrządzanie potraw o smaku wyrazistym (co wtedy oznaczało „mocnym”)