Olej kokosowy coraz bardziej zyskuje na popularności, a to za sprawą swoich bogatych
właściwości. Często nazywany jest również masłem kokosowym, bądź po prostu tłuszczem
kokosowym. Pozyskuje się go z orzechów palmy kokosowej. Najcenniejszy jest
nierafinowany, tłoczony na zimno.
Składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Największą część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), którym olej kokosowy zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości. Znajdziemy w nim także pewne ilości
kwasów nienasyconych (od 4 do 10%). Niespełna połowa składu oleju kokosowego to kwas laurynowy, ponadto odnajdziemy w nim również: kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, czy kwas linolenowy. Jednak ma on swoje zastosowanie nie tylko w dietetyce i naszych kuchniach, ale również w kosmetyce. Może posłużyć jako naturalny kosmetyk i z pewnością pomoże w pielęgnacji ciała.