Pokrzywa zwyczajna
Nikita
Pokrzywa zwyczajna (łac.Urtica dioica), nazwy ludowe: koprucha, parzenica, pokrzywa chyżawka, pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, zgajka, żyrucha, żyrucha parząca, żyzka, zgruna, to wieloletnia bylina z rodziny pokrzywowatych, pospolicie występująca na terenie całego kraju. Ze względu na swoje właściwości lecznicze już od czasów starożytnych była stosowana w medycynie naturalnej. Do celów leczniczych wykorzystywane są głównie liście, które zbiera się od maja do września oraz korzenie, które wykopuje się wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze liści. Natomiast do celów kulinarnych możemy wykorzystywać ją przez cały sezon wegetacyjny.
Pokrzywa stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości, ma m.in. właściwości
- antyalergiczne,
- przeciwzapalne,
- przeciwreumatoidalne (wspiera w leczeniu reumatyzmu, stanów zapalenia stawów),
- oczyszczające, wydalające i eliminujące szkodliwe składniki przemiany materii,
- odżywcze i ożywcze,
- hipoglikemiczne,
- antyoksydacyjne,
- profilaktyka i wspieranie w walce z nowotworem prostaty,
- wsparcie całego układu moczowego,
- moczopędne (zwiększa wydalanie wody przez nerki),
- wsparcie układu górnych dróg oddechowych,
- wsparcie układu krwionośnego (stanu żył) i serca,
- wsparcie układu odpornościowego.
- wpływa na zdrowy i piękny wygląd skóry, paznokci, włosów i kondycję kości,
Pokrzywa zwyczajna to bogactwo wielu aktywnych związków organicznych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, najważniejsze to:
• witamina C,
• witamina B5,
• cynk,
• żelazo (dobrze przyswajalne)
• kwas foliowy,
• karotenoidy,
• flawonoidy,
• garbniki,
• kwasy tłuszczowe, np. linolowy, linolenowy,
• kwas kawoilowy i jabłkowy (wspierają układ kostno-stawowy i mają działanie przeciwzapalne)
Pokrzywę warto włączyć do swojego wiosennego menu. Młode listki można dodawać do sałatek, twarożków, omletów, koktajli, zup, gulaszy, zielonych jarzynek, pesto oraz przygotować na ciepło. Można też zrobić z niej herbatkę, sok, ocet lub macerat, nalewkę, syrop, ususzyć listki na zimowe herbatki, smażyć liście w cieście naleśnikowym, można nawet zrobić chipsy pokrzywowe. Kulinarnie warto też wykorzystywać nasiona pokrzywy tzw. orzeszki, które pojawiają się latem.
Pokrzywa wykorzystywana może być też w celach kosmetycznych, głównie na włosy, reguluje wydzielenie łoju przez skórę.
Uwaga: nie należy pić herbatek z pokrzywy czy soków w sposób ciągły, ze względu na moczopędne i oczyszczające działanie pokrzywy. Zbyt długa kuracja wypłukuje sole mineralne i witaminy z organizmu.
Przepisy:
Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie
Sok z pokrzywy na wiosenny detox i wzmocnienie
Bibliografia:
Dr. JJ Pursell „Lecznicze rośliny dziko rosnące”
Piotr Ciemny „Chwasty od kuchni”
Justyna Pargieła „DziczeJemy w kuchni”
Łukasz Łuczaj „Dzika kuchnia”
S.G.Fleischhauer, j. Guthmann, R. Spiegelberger „Jadalne rośliny dziko rosnące”
B.Bihne, R & F. Volk „Zioła w kuchni i domowej apteczce”
R.Beiser „Jadalne zioła i owoce –lasów, łąk i pól jak je rozpoznawać”
M. Kalemba-Drożdż „Pyszne chwasty”
M. Kalemba-Drożdż „Jadalne kwiaty”
G. Nedoma „Das große Buch vom OXYMEL”
Halina Strzelecka: Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa.
Kalendarz zbioru ziół
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paracelsus
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oskoła
https://auraherbals.pl/leksykon
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.