Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicykuchareczka221Przepisy
Zobacz:
Profil
Przeglądasz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Paluchy z mielonego z fasolka i cukinią

Paluchy z mielonego z fasolka i cukinią

kuchareczka221
22 18 40 min
Surówka z marchwi

Surówka z marchwi

kuchareczka221
20 12 30 min
Kotleciki z dodatkiem rukoli

Kotleciki z dodatkiem rukoli

kuchareczka221
22 16 30 min
Łopatka duszona z kurkami

Łopatka duszona z kurkami

kuchareczka221
22 14 60 min
Buraczki z majonezem

Buraczki z majonezem

kuchareczka221
21 14 20 min
Pomidorowa sałatka

Pomidorowa sałatka

kuchareczka221
21 12 20 min
Szaszłykowe kanapki

Szaszłykowe kanapki

kuchareczka221
21 15 15 min
Ucierane ciasto z borówką i jabłkiem

Ucierane ciasto z borówką i jabłkiem

kuchareczka221
23 15 70 min
Roladki ze śliwką

Roladki ze śliwką

kuchareczka221
20 15 40 min
Kurczak z ryżem pomidorem i ogórkiem

Kurczak z ryżem pomidorem i ogórkiem

kuchareczka221
19 14 40 min
Pomidor i ogórek w maślance

Pomidor i ogórek w maślance

kuchareczka221
22 16 20 min
Jajka z fasolkowym farszem i z rukolą

Jajka z fasolkowym farszem i z rukolą

kuchareczka221
22 18 30 min
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

kuchareczka221
21 16 80 min
Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka

Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka

kuchareczka221
21 15 70 min
Pomidorki ze serkiem

Pomidorki ze serkiem

kuchareczka221
23 13 15 min
Sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Sałatka z kurczakiem i ogórkiem

kuchareczka221
23 16 35 min
Cukinia w naleśnikowej panierce

Cukinia w naleśnikowej panierce

kuchareczka221
21 15 30 min
Roladki drobiowe z pietruszką i papryką

Roladki drobiowe z pietruszką i papryką

kuchareczka221
20 14 40 min
Makaron z maślaczkami

Makaron z maślaczkami

kuchareczka221
21 12 40 min
Rosół na gołębiu

Rosół na gołębiu

kuchareczka221
20 16 50 min
Buraczki z papryką i cebulą

Buraczki z papryką i cebulą

kuchareczka221
22 13 20 min
Zupa pieczarkowa z pulpetami

Zupa pieczarkowa z pulpetami

kuchareczka221
22 13 50 min
Zupa gulaszowa z ziemniakami

Zupa gulaszowa z ziemniakami

kuchareczka221
19 12 50 min
Cukinia z grzybami

Cukinia z grzybami

kuchareczka221
24 16 40 min
Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami

kuchareczka221
23 11 40 min
Buraczki z jabłkiem

Buraczki z jabłkiem

kuchareczka221
24 14 70 min
Mięso duszone z grzybami leśnymi

Mięso duszone z grzybami leśnymi

kuchareczka221
22 14 60 min
Pasta z jajek do chleba

Pasta z jajek do chleba

kuchareczka221
20 13 20 min
Sałatka ryżowa z fasolą

Sałatka ryżowa z fasolą

kuchareczka221
26 15 40 min
Zupa z maślakami

Zupa z maślakami

kuchareczka221
24 16 60 min
Racuszki na zsiadłym mleku

Racuszki na zsiadłym mleku

kuchareczka221
24 20 40 min
Surówka z papryką

Surówka z papryką

kuchareczka221
22 14 30 min
Łopatka wieprzowa duszona z maślakami

Łopatka wieprzowa duszona z maślakami

kuchareczka221
22 11 60 min
Jajka z grzybowym farszem

Jajka z grzybowym farszem

kuchareczka221
23 13 35 min
Roladki śniadaniowe

Roladki śniadaniowe

kuchareczka221
22 11 30 min
Pasta grzybowa do pieczywa

Pasta grzybowa do pieczywa

kuchareczka221
21 18 40 min
Szybki deserek

Szybki deserek

kuchareczka221
23 12 15 min
Jajko sadzone z grzybami

Jajko sadzone z grzybami

kuchareczka221
22 16 20 min
Placki z cukinii z jabłkiem

Placki z cukinii z jabłkiem

kuchareczka221
22 12 30 min
Chłodnik z ogórkiem z ogródka

Chłodnik z ogórkiem z ogródka

kuchareczka221
27 18 30 min
Chłodnik owocowy

Chłodnik owocowy

kuchareczka221
24 14 20 min
Śnieżna sałatka

Śnieżna sałatka

kuchareczka221
25 19 30 min
Surówka z selera

Surówka z selera

kuchareczka221
28 22 20 min
Pierogi z papierówką

Pierogi z papierówką

kuchareczka221
23 19 40 min
Placuszki z ziemniaków

Placuszki z ziemniaków

kuchareczka221
26 16 30 min
Boczniaki w occie

Boczniaki w occie

kuchareczka221
22 14 40 min
Schabowy z ananasem

Schabowy z ananasem

kuchareczka221
25 23 40 min
Mięsne oponki z pieczarkami

Mięsne oponki z pieczarkami

kuchareczka221
22 16 40 min
Torcik krakersowo tuńczykowy

Torcik krakersowo tuńczykowy

kuchareczka221
21 16 40 min
Murzynek z truskawkami

Murzynek z truskawkami

kuchareczka221
21 16 70 min
Szybkie ciasto na oleju z budyniem

Szybkie ciasto na oleju z budyniem

kuchareczka221
21 14 70 min
Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem

kuchareczka221
22 17 60 min
Drobna fasolka na rosole

Drobna fasolka na rosole

kuchareczka221
23 16 0 min
Pierś kurczaka w galarecie

Pierś kurczaka w galarecie

kuchareczka221
23 19 40 min
Buraczki z borówką

Buraczki z borówką

kuchareczka221
19 14 60 min
Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulką

kuchareczka221
20 18 30 min
Najłatwiejsze ciasto

Najłatwiejsze ciasto

kuchareczka221
20 18 50 min
Sos z truskawkami do makaronu

Sos z truskawkami do makaronu

kuchareczka221
20 11 20 min
Szklaneczkowa sałatka na grilla i nie tylko

Szklaneczkowa sałatka na grilla i nie tylko

kuchareczka221
24 12 20 min
Ziemniaki w ziołach z grilla

Ziemniaki w ziołach z grilla

kuchareczka221
22 12 40 min
Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

kuchareczka221
23 14 60 min
Naleśniki z miętowym sosem

Naleśniki z miętowym sosem

kuchareczka221
23 18 40 min
Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem

kuchareczka221
25 17 45 min
Pierś kurczaka duszona z warzywami

Pierś kurczaka duszona z warzywami

kuchareczka221
24 17 40 min
Roladki schabowe w galarecie

Roladki schabowe w galarecie

kuchareczka221
27 22 40 min
 Sałatka ze surowym kalafiorem

Sałatka ze surowym kalafiorem

kuchareczka221
24 22 20 min
Ciasto  dwa w jednym

Ciasto dwa w jednym

kuchareczka221
22 14 60 min
Placek jak babka

Placek jak babka

kuchareczka221
23 15 60 min
Szybkie ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto z truskawkami

kuchareczka221
22 18 60 min
Kaszkowiaki

Kaszkowiaki

kuchareczka221
23 15 40 min
Mocno ryżowe kotleciki

Mocno ryżowe kotleciki

kuchareczka221
20 13 50 min
Zawijańce w sosie

Zawijańce w sosie

kuchareczka221
21 15 40 min
Duszona kapusta

Duszona kapusta

kuchareczka221
19 13 40 min
Czerwony barszcz do ziemniaków

Czerwony barszcz do ziemniaków

kuchareczka221
21 10 45 min
Ciasto kruche bez jajek

Ciasto kruche bez jajek

kuchareczka221
21 11 60 min
Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

kuchareczka221
26 15 60 min
Moja chałka

Moja chałka

kuchareczka221
22 15 90 min
Paprykowa zupa

Paprykowa zupa

kuchareczka221
22 13 40 min
Jajka z warzywnym farszem

Jajka z warzywnym farszem

kuchareczka221
21 16 20 min
Pekinka z jogurtem

Pekinka z jogurtem

kuchareczka221
20 10 15 min
Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

kuchareczka221
20 14 15 min
Przekąska z białym serkiem

Przekąska z białym serkiem

kuchareczka221
22 16 10 min
Ryż na słodko

Ryż na słodko

kuchareczka221
20 11 20 min
Naleśniki z sosem

Naleśniki z sosem

kuchareczka221
21 11 30 min
Sałatka makaronowa z serem

Sałatka makaronowa z serem

kuchareczka221
22 14 20 min
Ryżowa z jajkiem

Ryżowa z jajkiem

kuchareczka221
19 12 20 min
Domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika

kuchareczka221
24 17 50 min
Pomidorowa sałatka z twarożkiem

Pomidorowa sałatka z twarożkiem

kuchareczka221
21 12 15 min
Kotleciki z kaszy z dodatkami

Kotleciki z kaszy z dodatkami

kuchareczka221
23 13 30 min
Sałatka z twarożkiem

Sałatka z twarożkiem

kuchareczka221
22 11 20 min
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

kuchareczka221
23 15 35 min

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet