Łopatka duszona z kurkami
kuchareczka221Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, mięso, pszenica, wieprzowina
Składniki:
kurki - 2-3 garści
cebula - 1 szt.
liść laurowy mniejszy - 2 szt.
sol i pieprz do smaku
mąka - szklanka
olej
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy dość mocno mięso obtoczone też w mące. Przekładamy mięso do rondla, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podlewamy wodą , dodajemy liść laurowy i dusimy.
Kurki oczyszczamy, dobrze płuczemy i dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy często mieszając. Jeśli trzeba podlewamy trochę wodą, a by sos był bardziej zawiesisty lekko zagęszczamy mąką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.