Torcik krakersowo tuńczykowy
kuchareczka221Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza,
Zawiera: nabiał, jajka, soja, sezam, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
ser żółty starty - ok 1 1/2 szklanki
marchew ugotowana - 2 szt.
por - 1/4 szt.
ogórek konserwowy - 3 szt.
jajka - 5 szt.
krakersy - 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez do smaku
Dodatkowe informacje:
Można zrobić więcej farszu do przełożenia krakersów i dołożyć kolejne warstwy.Sposób przygotowania:
Tuńczyka osączyć i lekko rozdrobnić, dodać pokrojonego drobno pora oraz połowę startego sera, połączyć odrobiną majonezu i doprawić do smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek.
Białka zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać resztę startego sera, połączyć niewielką ilością majonezu i doprawić do smaku.
Na półmisku ułożyć krakersy 4 na 3 szt. Na krakersy wyłożyć warstwę warzyw i przykryć krakersami, a następnie warstwę z tuńczykiem. Przykryć krakersami. Następna warstwa to białko z serem. Całość zasypujemy rozkruszonymi żółtkami.
Dowolnie udekorować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.