Moja chałka
kuchareczka221Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 5 dag
mleko - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
olej - 1/2 szklanki
kruszonka
mąka - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, wlać mleko, wodę i dodać wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto. Na koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto zacznie rosnąć nakłuć palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na połowy. Uformować wałek i przeciąć na trzy podłużne części. Zapleść warkocz.
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i położyć zaplecione warkocze. Posmarować mlekiem albo jajkiem, odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszyć i posypać przygotowane chałki.
Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.