Rosołowa zupa z kładzionymi kluskami
kuchareczka221Rodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mięso z rosołu (udka,pałki) - 5 szt.
marchew - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
ciasto na kluski
jajka małe - 3 szt.
mąka - ok 3/4 szklanki
mleko albo woda - łyżka
Sposób przygotowania:
Dodajemy drobno pokrojoną marchew, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem można dowolną przyprawą kuchenną.
Dodajemy też mięso obrane z kości i wolno gotujemy.
Jajka wybijamy, dodajemy mleko i mąkę.
Mąki powinno dodać się tyle by ciasto było gęste. Łyżkę moczymy w rosole i kładziemy nią ciasto na gotujący się rosół.
Wyłączamy gaz po ok 2 minutach od wypłynięcia klusek.
Zupę nakładamy na talerze i obsypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.