Sernik z jabłkami
kuchareczka221Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 2 1/2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
żółtka - 3 szt.
masło - 1 kostka
śmietana kwaśna - 1-2 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa;
ser na serniki - 1 kg
jajka - 6 szt.
białka - 3 szt.
śmietana - 1 szklanka
budyń - 2 opakowania
masło miękkie - 1/2 kostki
cukier waniliowy do smaku
jabłka - 5 szt.
kakao
Sposób przygotowania:
Jajka wybijamy i miksujemy z cukrem i masłem, dodajemy ser, śmietanę i budynie.
Białka ubijamy na sztywno i powoli mieszamy z masą. Masę wykładamy do blaszki.
Na wierzch kładziemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka. Zasypujemy kruszonką z pozostawionego ciasta. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.