Ciasto ze szpinakiem
kuchareczka221Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 6 szt.
mąka - 3 szklanki
olej - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g
mleko - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 kopiaste łyżeczki
cukier waniliowy do smaku
Masa sernikowa
śmietana kremówka - 1 opakowanie
cukier - ok 3/4 szklanki
żelatyna - 6-7 łyżeczek
cukier waniliowy do smaku
Dodatkowo
dżem wiśniowy albo powidła do smaku
polewa czekoladowa do smaku
wiórki kokosowe trochę
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki i piec do suchego patyczka ok 35-40 min w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukry i ser. Dobrze wymieszać i dodać żelatynę.
Przygotowaną masę wyłożyć na spodni blat posmarowany dżemem.
Drugi blat posmarować dżemem od przekrojonej strony i przykryć masą serową. Lekko docisnąć a nawet można troszkę obciążyć.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i można zasypać wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.