
Szybkie ciasto na oleju z budyniem

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 3 z czubkiem szklanki
jajka - 5 szt.
cukier - 1 kopiasta szklanka
olej - 3/4 szklanki
mleko - szklanka
proszek do pieczenia - 2 z czubkiem łyżeczki
cukier waniliowy do smaku
budynie jasne - 2 szt.
mleko - 2 i 3/4 szklanki
cukier - 4-5 łyżki
Dodatki
kawa sypka - 1 łyżka
kakao - ok 1 1/2 łyżki
Sposób przygotowania:
Jajka wybić i dodać cukier, ubić na puszystą masę, dodać cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem, olej i mleko. Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki.
Na sito wsypać kawę z kakao i zasypać dość obficie wierzch ciasta. Przestygnięty lekko budyń kłaść łyżką kupkami na zasypane ciasto.
Piec ok 50 min w 180 stopniach
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.