![Ucierane ciasto z borówką i jabłkiem](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2017-11/10497-photo-main.jpg)
Ucierane ciasto z borówką i jabłkiem
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
mąka - 3 szklanki
masło - 1 kostka
proszek do pieczenia - 2 kopiaste łyżeczki
jabłka - 3-4 szt.
borówki - ok 1 1/2 szklanki
ocet - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Miękkie masło albo margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, śmietanę i ocet. Na koniec dodajemy mąkę( szkl mąki powinny być z czubkiem) połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Najlepiej mieszać łyżką.
Ciasto wykładamy do przygotowanej dużej blaszki i wykładamy na nie przygotowane owoce.
Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.