Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka
kuchareczka221Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, mięso, grzyby, pszenica, drób
Składniki:
pierś kurczaka - 1 szt.
kiszona kapusta - 2 duże garści
grzyby suszone - 3-5 szt.
cebula - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Na ciasto:
mąka - 3 szklanki
woda gorąca - ok 1 1/4 szklanki
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę dodajemy grzyby chwilę smażymy i przykrywamy kapustą. Podlewamy wodą i dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy mięso mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Na jeden krążek nakładamy farsz przykrywamy drugim i zlepiamy brzeg.
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i wyjmujemy po 3-4 minutach od wypłynięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.