Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyAnna GierulaPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Anime5
9 6 30 min
Truskawkowe koperty

Truskawkowe koperty

kingaxb
9 6 180 min
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

DawidK
11 8 40 min
Poduszeczki z ciasta z musem truskawkowym

Poduszeczki z ciasta z musem truskawkowym

aga1615
10 7 15 min
Mazurek prababci

Mazurek prababci

llsylwia92
9 7 40 min
Pizza domowa

Pizza domowa

Amelia Asztemborska
10 7 120 min
Owsianka z musem truskawkowym Alce Nero

Owsianka z musem truskawkowym Alce Nero

Jadowita
13 7 35 min
Wegańskie racuchy z jabłkiem i musem Alce Nero

Wegańskie racuchy z jabłkiem i musem Alce Nero

Marzena Pająk
11 6 30 min
Racuchy truskawkowe

Racuchy truskawkowe

Eylul29
10 8 30 min
Chlebowe zające.

Chlebowe zające.

elapolo
13 14 135 min
Chlebowa babka z jajkiem i kiełbasa.

Chlebowa babka z jajkiem i kiełbasa.

elapolo
14 13 125 min
Mocno kakaowy krem z suszonych owoców

Mocno kakaowy krem z suszonych owoców

Jadowita
16 11 15 min
Drożdżowy wieniec z frużeliną truskawkową i gorzką czekoladą.

Drożdżowy wieniec z frużeliną truskawkową i gorzką czekoladą.

elapolo
13 10 130 min
Wielkanocna babka

Wielkanocna babka

Julia Kośminek
9 6 60 min
Mazurek bio

Mazurek bio

llsylwia92
8 5 30 min
Pizza domowa

Pizza domowa

llsylwia92
7 5 20 min
Domowy sos tatarski

Domowy sos tatarski

Nikita
9 12 10 min
 Surówka z kalarepki i marchewki

Surówka z kalarepki i marchewki

Renixx
9 12 10 min
Mielone z suszonymi śliwkami

Mielone z suszonymi śliwkami

Renixx
9 12 30 min
 Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Renixx
10 12 40 min
Sałatka z ananasem, żółtym serem w sosie tatarskim

Sałatka z ananasem, żółtym serem w sosie tatarskim

Nikita
11 12 10 min
 Roladki z kurczaka z szynką i serem

Roladki z kurczaka z szynką i serem

Renixx
9 14 30 min
Surówka z papryki i cebuli

Surówka z papryki i cebuli

Renixx
9 12 10 min
Zupa jarzynowa z pieczarkami

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Renixx
9 12 40 min
Pasztet z ciecierzycy z wędzoną śliwką

Pasztet z ciecierzycy z wędzoną śliwką

Nikita
13 18 75 min
Miodowa babka owsiana z pyłkiem kwiatowym

Miodowa babka owsiana z pyłkiem kwiatowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 13 40 min
Smoothie truskawkowo-borówkowe z okrzemkami

Smoothie truskawkowo-borówkowe z okrzemkami

Perma-Guard
8 6 10 min
Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

H A B I B I ☺
10 11 30 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopi

Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopi

Nikita
13 16 180 min
Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

H A B I B I ☺
9 10 40 min
Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Perfect Earth
6 5 20 min
Perfect Earth Makaron Ryżowy - Pad Thai

Perfect Earth Makaron Ryżowy - Pad Thai

Perfect Earth
6 5 20 min
Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Iwona Kuczer
8 7 30 min
Galaretka z kurczaka i warzyw

Galaretka z kurczaka i warzyw

Barbara Strużyna
14 15 70 min
Pascha jaglana kokosowa

Pascha jaglana kokosowa

Dorota Rozbicka
20 22 40 min
Kokosowy twarożek straciatella

Kokosowy twarożek straciatella

opuncja123
22 17 5 min
Kokosowo-czekoladowy pudding chia

Kokosowo-czekoladowy pudding chia

martines
21 12 5 min
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Zielone Koktajle
21 13 5 min
Lody o smaku mango z nutką truskawki

Lody o smaku mango z nutką truskawki

Zielone Koktajle
28 13 5 min
Koktajl deser jak krem czekoladowy bez czekolady

Koktajl deser jak krem czekoladowy bez czekolady

Zielone Koktajle
34 21 5 min
Sycący gęsty koktajl

Sycący gęsty koktajl

Zielone Koktajle
24 12 5 min
Najprostsze lody

Najprostsze lody

Zielone Koktajle
31 20 5 min
Regenerujący koktajl

Regenerujący koktajl

Zielone Koktajle
26 18 5 min
Pełnoziarnista tortilla z jarmużem

Pełnoziarnista tortilla z jarmużem

gotowaniepatki
30 22 5 min
Wiosenna sałatka z komosą ryżową

Wiosenna sałatka z komosą ryżową

opuncja123
31 15 5 min
Pudding chia z truskawkami :)

Pudding chia z truskawkami :)

Zdrowie na języku
32 16 5 min
Koktajl dodający mocy

Koktajl dodający mocy

Zielone Koktajle
24 13 5 min
Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)
26 13 5 min
Rozgrzewający napój na przeziębienie

Rozgrzewający napój na przeziębienie

opuncja123
27 17 5 min
Smoothie z roszponką

Smoothie z roszponką

Zielone Koktajle
24 14 5 min
Pudding chia z camu camu

Pudding chia z camu camu

Magdalena Nagler - foodmania
18 9 5 min
Owocowy koktajl z siemieniem lnianym

Owocowy koktajl z siemieniem lnianym

gotowaniepatki
29 17 5 min
Pudding chia na rozpoczęcie jesieni

Pudding chia na rozpoczęcie jesieni

Zielone Koktajle
29 14 5 min
FIT jogurtowy omlet borówkowy

FIT jogurtowy omlet borówkowy

healthy-dreams
33 17 5 min
Sałatka serek wiejski z mandarynką

Sałatka serek wiejski z mandarynką

Na widelcu
41 26 5 min
Aqua fresca arbuzowo - malinowa

Aqua fresca arbuzowo - malinowa

Zielone Koktajle
29 17 5 min
Pasta z paluszków krabowych

Pasta z paluszków krabowych

paulina2157
36 39 5 min
 Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Emilia Żebrowska
9 9 75 min
Prosty chlebek

Prosty chlebek

Anna Gierula
13 6 65 min
Deser tiramisu

Deser tiramisu

_Olla_
23 15 20 min
Deser truskawkowy z kisielem

Deser truskawkowy z kisielem

Kinga Bajcar
25 9 180 min
Tort cytrynowo-herbaciany

Tort cytrynowo-herbaciany

_Olla_
25 15 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
30 25 120 min
Korzenne bajaderki z bakaliami

Korzenne bajaderki z bakaliami

Stokrotka
13 19 60 min
Ciasto z borówką i śmietaną

Ciasto z borówką i śmietaną

gosia56
14 22 60 min
Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem

Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem

gosia56
10 12 45 min
Rogaliki kakaowe

Rogaliki kakaowe

gosia56
10 14 60 min
Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

gosia56
10 14 20 min
Herbaciówka czyli nalewka herbaciana

Herbaciówka czyli nalewka herbaciana

Skoter
12 17 0 min
Zupa grzybowa z Maitake

Zupa grzybowa z Maitake

Barbara Strużyna
11 11 60 min
Domowy blok

Domowy blok

matesko
13 13 20 min
Kasza manna z dynią

Kasza manna z dynią

gosia56
11 12 15 min
Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

Pikantne ciasteczka ziołowe z Alce Nero

Jadowita
13 8 30 min
Zupa paprykowo-ziemniaczana

Zupa paprykowo-ziemniaczana

Renixx
9 13 50 min
Jajecznica z dynią

Jajecznica z dynią

gosia56
14 16 15 min
Ciasteczka orzechowo-makowe

Ciasteczka orzechowo-makowe

Renixx
8 8 20 min
Ryż z warzywami i kiełbasą

Ryż z warzywami i kiełbasą

Renixx
9 10 15 min
Pulpety drobiowe z amarantusem

Pulpety drobiowe z amarantusem

Dorota Rozbicka
17 12 100 min
Słodka pizza z  Alce Nero

Słodka pizza z Alce Nero

Zielenina
18 12 60 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet