Krokiety z kapustą i pieczarkami
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
woda gazowana - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
olej - 1 łyżka
sól - 1/3 łyżeczki
Nadzienie:
pieczarki - 20-30 dag
kapusta kiszona z marchewką - 1/2 kg
oliwa - 2 łyżki
pieprz do smaku
Dodatkowo:
jajko - 1 szt.
bułka tarta trochę
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną zalać wodą i gotować do miękkości ( około 20 minut )
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane pieczarki i chwilę poddusić.
Kapustę odcisnąć z wody, posiekać, włożyć na patelnię z pieczarkami, wymieszać, chwile podsmażyć, przyprawić do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładać na usmażone naleśniki, zakładać boki i zwijać w roladki. Panierować w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.