Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopi
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: owies
Składniki:
mąka z żołędzi - 60 g
skrobia z tapioki - 60 g
mąka owsiana bezglutenowa - 80 g
aktywny zakwas bezglutenowy np. owies-sorgo - 250 g
ziarna konopi prażone - 2 łyżki
słonecznik - 1 łyżka
błonnik witalny - 1 łyżka
letnia woda - 450 ml
Dodatkowe informacje:
Nasiona konopi mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, są źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają dużo witamin i składników mineralnych.Nasiona konopi nazywane są super żywnością, między innymi poprawiają profil lipidowy krwi i tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru. Poprawiają też wygląd skóry, włosów i paznokci, regulują trawienie wpływając na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Warto je spożywać jako przekąskę lub dodawać do posiłków.
Sposób przygotowania:
Jak chleb wyrośnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika (góra-dół) na 210 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.