Rogaliki kakaowe
gosia56Rodzaj posiłku: desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 44 dag
budyń czekoladowy - 2 szt.
żółtka - 4 szt.
mleko albo śmietana - 4 łyżki
cukier - 20 dag
dodatkowo:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej aby było miękkie.
Do miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, budynie czekoladowe dodatkowo wbijamy żółtka i wlewamy mleko albo śmietanę.
Ciasto można zrobić robotem albo po prostu wyrabiamy ręką.
Ciasto można robić z połowy składników.
Można urwać kawałek ciasta tak wielkości orzecha robimy z ciasta wałeczek i skręcamy w rogalik.
Rogalik układamy na blasze wyłożonej papierem .
Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Cukier puder rozpuszczamy z drobiną wrzątku. Lukier przekładamy do woreczka foliowego odcinamy mały róg i tak dekorujemy ciasteczka. POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.