Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, soja
Składniki:
Wywar wieprzowy - 1,5 litra
Ugotowany ryż
Cukier do smaku
Sos sojowy jasny do smaku
Dodatkowe informacje:
Kimchi jjigae najlepiej wychodzi na mocno kwaśnym kimchi, ponieważ zupa powinna mieć wyraźny kwaśny smak. Młode kimchi jest zbyt delikatne.Zasadniczo do zupy można użyć każdego rodzaju kimchi, ale najpopularniejsze jest takie z kapusty pekińskiej.
Sposób przygotowania:
Przygotować wywar z wieprzowego mięsa albo żeberek, do gotowego włożyć kimchi i gotować ok 30 minut na niewielkim palniku.
W tym czasie ugotować ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Gorący przełożyć do miseczek i mocno ugnieść.
Gotową zupę doprawić cukrem, sosem sojowym i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Do talerzy wyłożyć porcje gorącego ryżu i zalać zupą.
Opcjonalnie pod koniec gotowania można dodać tofu pokrojone w kawałki na jeden kęs.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.