Ciasto z borówką i śmietaną
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, nabiał krowi
Składniki:
mąka kokosowa - 1/2 szklanki
olej kokosowy rozpuszczony - 1/4 szklanki
cukier kokosowy - 5 łyżek
jajka - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1,1/2 łyżeczki
sól szczypta
dodatkowo:
śmietana 30 % - 330 ml
cukier kokosowy - 2 łyżki
żelatyna - 1,1/2 łyżeczki
dzem z borówki albo z czarnej porzeczki - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze miksujemy.
Do masy jajecznej wlewamy olej kokosowy miksujemy moment na niższych obrotach miksera.
Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy ale już ręcznie.
Tortownicę 26-28 wykładamy papierem do pieczenia wlewamy masę .
Na górę dajemy umyte osuszone borówki.
Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy ciasto 35-40 minut.
Ciasto studzimy.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i czekamy aż napęcznieje,
następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści studzimy
.
Do naczynia wlewamy śmietanę dodajemy cukier kokosowy ubijamy na sztywno
Do małej miseczki odejmujemy trochę białej śmietany a do pozostałej dodajemy dżem z czarnej porzeczki albo z borówki mieszamy .
Na zimne ciasto wykładamy śmietanę z czarną porzeczką.
Z białej śmietany robimy ozdobny rant i dekorujemy dowolnie.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.