Kimchi ogórkowe (oi kimchi)
H A B I B I ☺Rodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: soja, strączkowe, sezam, ryba i owoce morza
Składniki:
Cebula cukrowa - 1 duża
Marchewka - 1 spora
Prażony sezam - 5 łyżek
Sól morska - 1/2 łyżki
Gochugaru (koreańska papryka chili) - 1-2 łyżki
Cukier - 1 łyżka
Czosnek - 5 dużych ząbków
Imbir świeży -
Dodatkowe informacje:
Kuchnia koreańska jest dość pikantna, dlatego na nasze europejskie języki lepiej oszczędniej dawkować gochugaru. Nie warto też zastępować tego rodzaju chili inną dostępną odmianą, ponieważ żadna nie ma takiego aromatu jak koreańskie gochugaru.Sposób przygotowania:
Zasypać solą i cukrem - wymieszać i zostawić na pół godziny lub trochę dłużej.
W tym czasie drobno posiekać lub zetrzeć imbir, zmiażdżyć lub posiekać czosnek, pokroić cebule w piórka, zetrzeć marchewkę na średnich oczkach tarki.
Wymieszać ogórki z pozostałymi składnikami, doprawić sosem rybnym, płatkami gochugaru i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do słoika lub miseczki z pokrywką, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, podobnie jak nasze ogórki małosolne. Potem umieścić w lodówce na co najmniej dobę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.