Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMarzena KacprzakKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Kaszotto buraczane
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Fajny przepis. Bardzo lubię buraki.
03.03.2019, godz. 17:34
Przepis: Pikantna jaglanka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Przyznam, że super przepis a podanie w pucharku dodaje jeszcze większej ochoty na ucztowanie. Mam akurat kaszę i się zastanawiałam co bu tu przygotować. Super :).
03.03.2019, godz. 17:26
Przepis: Lekkie spring rolls
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Bardzo lubię takie, ja robię bez łososia ale daję natkę pietruszki, wtedy jest taki świeży smak. Jeżeli lubicie natkę pietruszki polecam spróbować w takiej kompozycji smakowej.
03.03.2019, godz. 17:19
Przepis: Pieczone korzenne jabłka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Bardzo pyszny deser, robię taki ale bez kaszy jaglanej. Chętnie wypróbuję również z kasza bo pysznie wygląda.
17.12.2016, godz. 13:50
Przepis: Letni koktajl na opalanie
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
szukam właśnie pomysłów na koktajl a tu proszę wygląda tak pogodnie, że może choć trochę wynagrodzi mi dziś brak słońca, a przy tym samo zdrowie :) dziś przygotuję sobie na poprawę nastroju PS. Nawet mam taki słoiczek więc może uda mi się zbliżyć do oryginału.
06.08.2016, godz. 08:52
News: Gotujemy, smakujemy, wybieramy - Fotorelacja
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
pachniało, oj pachniało cudnie
22.06.2016, godz. 20:29
Przepis: Zupa krem z batatów i kokosa
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
super przepis, na pewno wypróbuje
22.06.2016, godz. 20:23
Przepis: Domowe lody kokosowo-truskawkowe
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
super
22.06.2016, godz. 20:19
Przepis: Amarantusowy tort bezowy z kremem waniliowym
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo fajny przepis
26.04.2015, godz. 10:01
Przepis: Kokosowy nernik z jagodami i wanilią
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
to musi być świetne
18.04.2015, godz. 12:52
Przepis: Chlebek kokosowy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo ciekawy przepis
15.03.2015, godz. 18:39
Przepis: Sernik wiedeński
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ładnie wygląda,

15.03.2015, godz. 18:37
Przepis: Pasztet z ciecierzycy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Świetny pasztet, robię często ale raczej miksuję na gładką masę.
15.03.2015, godz. 18:34
Przepis: Pasztet z soczewicy i jagły
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo lubię takie pasztety, szybkie w wykonaniu i smaczne
04.03.2015, godz. 20:51
Przepis: Pasta z soczewicy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
zrobiłam taką pastę, jest przepyszna :)
16.01.2015, godz. 21:51
Przepis: Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam takie :)
16.01.2015, godz. 21:51
Przepis: Dużo warzyw, mało mięsa
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo lubię takie dania :)
16.01.2015, godz. 21:47
Przepis: Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
pyszne i łatwe w przygotowaniu
04.09.2014, godz. 22:15
Przepis: Wątróbka z rukolą i sosem malinowym
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
to danie jest wyśmienite, uwielbiam wątróbki z sosem malinowym :)
04.09.2014, godz. 22:13
Przepis: Leczo w słoiku
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
pyszne jest :)
04.09.2014, godz. 22:11
Przepis: Koktajl natka pietruszki i ananas
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ja uwielbiam natkę
08.06.2014, godz. 22:19
Przepis: Koktajl banan, pomarańcza, borówki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
też bardzo lubię
08.06.2014, godz. 22:18
Przepis: Truskawki wytrawne z kozią roladą
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ciekawy miks truskawki, papryka
08.06.2014, godz. 22:17
Przepis: Placuszki marchewkowe
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ciekawy przepis, chętnie przetestuję
23.04.2014, godz. 19:10
Przepis: Placuszki bananowe
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
naprawdę ciekawe :)
23.04.2014, godz. 19:05
Przepis: Koktajl bananowy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
interesujące te otręby,
23.04.2014, godz. 19:04
Przepis: Kalafior curry
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo lubię, teraz przetestuję z curry
23.04.2014, godz. 19:02
Przepis: Cukinia grillowana z parmezanem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
proste a smakowite
23.04.2014, godz. 19:01
Przepis: Mozzarella z rukolą i pokrzywą
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
intrygująca ta pokrzywa :)
23.04.2014, godz. 19:00
Przepis: Kasza jaglana z sosem grzybowym
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
kasza wygląda jak złoto, pyszota
23.04.2014, godz. 18:59
Przepis: Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam pieczone jabłko i ostatnio myślałam o kaszy jaglanej aby zapiec i widzę że miałam dobry pomysł, teraz na pewno wypróbuję
01.04.2014, godz. 18:57
Przepis: Jabłuszka pieczone
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam taki deser, choć zawsze faszeruję jabłko dżemem z goździkami i przyprawą chili
01.04.2014, godz. 18:55
Przepis: Sałatka z ciecierzycą i brokułami
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
lubię bardzo brokuły
23.03.2014, godz. 19:08
Przepis: Czekoladki niespodzianki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
to naprawdę świetny pomysł
23.03.2014, godz. 19:06
Przepis: Gotowany ryż czarny
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ryż pyszny, ale przepis na gotowanie ryżu ma każdy na opakowaniu :)
12.03.2014, godz. 19:13
News: Zdrowe, bo bez glutaminianu sodu
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
przeraża mnie ta chemia w jedzeniu.
02.03.2014, godz. 14:18
Przepis: Czekolada z jagodami goji
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ciekawe
02.03.2014, godz. 14:11
Przepis: Sałatka z czarnym ryżem i brokułą
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
szczerze mogę powiedzieć, że przetestowałam w kuchni już i różne odmiany białego ryżu, brązowego, czerwonego ale czarny jest moim numerem 1. nie próbowałam jeszcze ryżu dzikiego, który mnie bardzo intryguje wyglądem, bo przypomina patyczki.
02.03.2014, godz. 14:10
Przepis: Placuszki z czarnego ryżu
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
dość ciekawy pomysł, ja bym dodała jeszcze jajko ale nie wie czy dobrze.
02.03.2014, godz. 14:05
Przepis: Sałatka z czarnym ryżem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ten ryż jest przepyszny, polecam, moja córka to je ugotowany bez niczego,
02.03.2014, godz. 14:03
Przepis: Krupnik z quinoa
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
lubię krupnik
02.03.2014, godz. 14:01
Przepis: Czarny ryż i prowansalski kurczak
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam czary ryż, zajadamy całą rodziną
02.03.2014, godz. 13:58
Przepis: Bazylia Drink :)
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam takie
23.02.2014, godz. 00:38
Przepis: Gołąbki z ryżu w kapuście pekińskiej
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ja zamiast sosy sojowego używałam maggi, fajne
22.02.2014, godz. 14:09
Przepis: Cynamonowe babeczki z jabłkami
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
fajne, ciekawe
22.02.2014, godz. 14:07
News: Jak kupić bilet kolejowy w Indiach?
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
to naprawdę ciekawe :)
22.02.2014, godz. 14:00
News: Ostatni dzień w Mumbaju
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
gazeta jak widać dobra na wszystko, na początek i koniec związana z jedzeniem :) :)
22.02.2014, godz. 13:59
News: Wybierasz się do Indii? Zacznij od Mumbaju.
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
o matko!!! ten Mc Donalds mnie rozbawił, ciekawe czy nasz podróżnik się skusił :) :), i ciekawe czy fast food trzyma swoje standardy smakowe również tam :) :)
22.02.2014, godz. 13:56
News: Kuchnia indyjska na ostro i na słodko
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ciekawe te smaki, jak widzę ostre myślę - lubię to
14.02.2014, godz. 17:46
Przepis: Czarne gołąbki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
no fajny pomysł
07.02.2014, godz. 19:17
News: Przystanek Stambuł dzień drugi
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Deser wygląda smacznie
07.02.2014, godz. 19:10
News: Przystanek Stambuł
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
świetna taka wyprawa :)
07.02.2014, godz. 19:09
Przepis: Omlet z twarożkiem w środku
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
a ile i jakiej mąki bo nie mam w składnikach?
02.02.2014, godz. 12:38
Przepis: Mini croissanty z truskawką i czekoladą
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
świetny pomysł, moja córka lubi takie bułeczki, zresztą ciasto francuskie jest super wyczarować z niego można przeróżne ciasteczka, kupię i może ja coś wyczaruję
02.02.2014, godz. 12:36
Przepis: Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
moje ulubione danie.
31.01.2014, godz. 23:02
Przepis: Śledź pod świąteczną kołderką
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
te gwiazdki świetny pomysł
30.01.2014, godz. 19:39
Przepis: Zupa pomidorowa
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
moja ulubiona z ryżem jest najlepsza
30.01.2014, godz. 19:34
Przepis: Pstrąg pieczony z warzywami
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam pstrąga
29.01.2014, godz. 19:36
Przepis: Potrawka z kurczaka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
przyznam, że na cynamon bym nie wpadła raczej kojarzy mi się z szarlotką lub naleśnikami, ja raczej dodawałam imbir zawsze do takich dań, pomyślę, może wypróbuję
28.01.2014, godz. 22:42
Przepis: Pierogi z żółtą soczewicą Bio
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
moja mama robi często takie pierogi z soczewicą, są naprawdę pyszne, jak ustalę przepis na farsz to podrzucę na stronę
28.01.2014, godz. 22:33
Przepis: Szybka sałatka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam takie, a kiełki idealnie pasują
28.01.2014, godz. 22:30
Przepis: Szpinakowa sałatka z granatem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
granat jest super w sałatkach, potwierdzam bo używam
28.01.2014, godz. 22:27
Przepis: Pasta z soczewicy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
pomyślałam, że taką kanapkę można jeszcze posypać świeżymi kiełkami np. rzodkiewki albo rzeżuchą a może i szczypiorkiem
28.01.2014, godz. 22:25
Przepis: Pasta z soczewicy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ostatnio taki przepis chodził mi po głowie, pomyślałam, że do tak zrobionej soczewicy można dodać różne przyprawy jakie się lubi np. koperek świeży, natkę pietruszki i jest pyszna świeża pasta do kanapki, to jest SUPER PRZEPIS.
28.01.2014, godz. 22:22
News: Żółta jak słońce, czarna jak noc - soczewica
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Ja od dłuższego czasu zbieram się aby kupić i spróbować zrobić coś z soczewicą, muszę przyznać że artykuł jest REWELACYJNY właśnie takiego potrzebowałam drukuję i wpinam do zapisków kulinarnych. Zresztą moja mama zawsze robiła pierogi z soczewicą, które odgrzewane na patelni były rewelacyjne.
25.01.2014, godz. 10:43
Przepis: Makaron z warzywami i kurczakiem w sosie serowym
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Uwielbiam takie makarony z dodatkami.
PS. Co do tego, że idą w biodra to fakt, ale jedzenie to przyjemność i nie da się z niej zrezygnować a lepiej jeść coś co lubimy i nam smakuje i po prostu zawsze można zjeść mniejszą porcje co jest zgodne z dieta MŻ
25.01.2014, godz. 10:23
News: Pięć książek w stylu eko
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
o fakt "wiem co jem" i "wiem co kupuję" zawsze oglądam, bardzo podnosi świadomość konsumencką
17.01.2014, godz. 19:08
Przepis: Słoneczna kanapka
Cytat: męża trzeba nauczyć ;-) do tego jeszcze kawka lub ulubiona herbatka i niedzielne śniadanko gotowe :-)
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
mój mąż w zasadzie umie robić ale teraz to się już leniwy zrobił i na mnie liczy :)
17.01.2014, godz. 18:57
Przepis: Pasta z wędzonej makreli na krakersach
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam takie szybkie fajne przekąski na imprezkę
17.01.2014, godz. 18:43
Przepis: Łosoś wędzony w tortilli
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
super szybka przekąska, lubię takie
17.01.2014, godz. 18:41
Przepis: Słoneczna kanapka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
idealna aby podać na śniadanie do łóżka :)
17.01.2014, godz. 18:36
Przepis: Słoneczna kanapka
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
kanapeczka na wypasie, i moje ulubione jajko sadzone z płynnym żółtkiem - POEZJA :)
17.01.2014, godz. 18:31
Przepis: Marchewka z groszkiem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
fajny pomysł z plackami ziemniaczanymi, robię takie czasem
17.01.2014, godz. 18:27
Przepis: Sałatka z ananasem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ja dodaję jeszcze ryż, sałatka jest pyszna
17.01.2014, godz. 18:25
Zastosowanie kulinarne oliwy i oleju
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
przydatny artykuł
01.01.2014, godz. 22:33
Przepis: Grzybowa na Wigilię
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
jest pyszna
01.01.2014, godz. 22:19
Przepis: Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
robiłam, wyszły mi bardzo kruche, ale są pyszne
27.12.2013, godz. 17:23
Przepis: Ryba po grecku
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
bardzo lubię
27.12.2013, godz. 17:20
Przepis: Śledzie pod pierzynką
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
a właśnie miałam szukać przepisu na taką sałatkę, jest przepyszna
27.12.2013, godz. 17:17
Przepis: Sałatka warzywna
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ja czasem dodaje jeszcze jabłko w kosteczkę pokrojone
27.12.2013, godz. 17:15
Przepis: Sok z pigwy
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
pigwa dobra jest
17.12.2013, godz. 18:36
Przepis: Placki ziemnaczane
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam placki z solą i zimnym mlekiem z lodówki
17.12.2013, godz. 18:35
Przepis: Świąteczne pierniczki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
mam zamiar w tym roku przygotować w ramach prezentu dla gości
17.12.2013, godz. 18:32
Przepis: Azjatycka sałatka z ogórkiem
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
super wygląda tak pokrojone.
17.12.2013, godz. 18:29
Przepis: Biszkopt na tort
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
tort piękny
17.12.2013, godz. 18:28
Przepis: Sałatka z orzechami nerkowca.
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
jest pyszna
17.12.2013, godz. 18:26
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską wiejską
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
uwielbiam takie zapiekanki, podstawa to mieć ziemniaki i ser a resztę można jak kto lubi kreować do woli, koleżanka daje dla dzieciaków np. szpinak i marchewkę.
30.11.2013, godz. 10:43
Przepis: Naleśniki z syropem klonowym
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Dziś zrobię naleśniki to dobry pomysł mam syrop daktylowy - mój ulubiony.
26.11.2013, godz. 11:14
Przepis: Naleśniki orkiszowo-gryczane
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
fajny zdrowy przepis
18.11.2013, godz. 18:34
Przepis: Zupa pomidorowa
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
moja córcia jak nie rosół to pomidorowa, zresztą ja też lubię :)
18.11.2013, godz. 17:41
Przepis: Rosół z kury zielononóżki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
rosół jest naprawdę wyjątkowy.
18.11.2013, godz. 17:40
Przepis: Smażony ryż (Bhat Bhaja)
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
dobry pomysł na szybkie danie
10.11.2013, godz. 18:06
Przepis: Placki z suszonymi śliwkami
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
ciekawy przepis, zawsze dodawałam jabłko, muszę spróbować teraz ze śliwkami.
08.11.2013, godz. 22:58
Przepis: Grzyby marynowane
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
aż chce się od razu spróbować :)
08.11.2013, godz. 22:55
Przepis: Gołąbki
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
robiłam ostatnio, uwielbiam
08.11.2013, godz. 22:40
Przepis: Dietetyczna galaretka z zielonej kawy Bio
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Piję zieloną kawę i bardzo zaintrygował mnie ten przepis, chętnie wypróbuję. PS. Ja do jogurtu naturalnego dodaję czasem syrop daktylowy
04.11.2013, godz. 23:33
Przepis: Koktajl z kaszą jaglaną
Marzena Kacprzak
Marzena Kacprzak powiedział/a:
Chętnie wypróbuję przepis :)
04.11.2013, godz. 23:08

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet