Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską wiejską
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
olej - 2-3 łyżki
sól morska, pieprz trochę
ketchup - 2 łyżki
woda - 200 ml
kiełbasa wiejska bio - 500 g
cebula bio - 3 szt.
śmietana bio - 200 ml
ser farmerski bio - 320 g
czosnek bio - 3 ząbki
oregano suszone bio - 1 łyżka
bazylia suszona bio - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ułożyć warstwami do naczynia żaroodpornego ziemniaki, cebulę, pokrojony w plastry czosnek, kiełbaskę, posypać ziołami, cukinię i na koniec warstwę ziemniaków, następnie zalać sosem śmietanowym. Całość posypać startym serem i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu wyłożyć na talerze. Kawałki zapiekanki można udekorować listkami bazylii.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.