Chlebek kokosowy
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, strączkowe, sezam
Składniki:
słonecznik - 2 i 1/4 szklanki
len złoty lub brązowy - 1/2 szklanki
sezam biały - 1/4 szklanki
mąka ryżowa pełnoziarnista - 1/2 szklanki
chia (opcjonalnie) - 2 łyżki
sól himalajsla - 2 łyżeczki
miód lub syrop (z agawy, daktylowy lub klonowy) - 1 łyżka
ciepła woda - 800 ml
olej kokosowy do smarowania - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do drugiej miseczki wsypujemy len i chia - mieszamy i zalewamy 1 szklanką ciepłej wody. W pozostałej wodzie - ciepłej - rozpuszczamy miód, sól i olej kokosowy (3 łyżki) i zalewamy miskę z mąką i mieszamy. Wszystko odstawiamy na 2 do 12 godzin w zależności od tego ile mamy czasu.
Smacznego!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.