Zakwas gryczany na żurek
Dorota Woźniak - Twins PotRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, soja
Składniki:
Mąka gryczana - 240 g
Woda - 300 ml
Miód gryczany - 2 łyżeczki
Woda z kiszonych ogórków - 2 łyżki
Żurek:
Zakwas na żurek gryczany kupny lub domowy - 300 ml
Woda - 1 litr
Marchew - 2 szt.
Seler korzeń kawałek
Cebula - 1 szt.
Ziemniak - 1 szt.
Tofu wędzone - 1 opakowanie
Majeranek - 1 łyżeczka
Sól do smaku
Pieprz świeżo zmielony - do smaku
Pieprz ziołowy do smaku
Mleko sojowe - 100 ml
Sposób przygotowania:
1 dzień. W słoiku wymieszać 200g mąki gryczanej + 200ml ciepłej wody+ 1 łyżeczkę miodu + ewentualnie 2 łyżki wody z kiszonych ogórków
2 dzień. Do słoika dodać 2 łyżki mąki gryczanej + 50 ml ciepłej wody. Wymieszać.
3 dzień. Do słoika dodać 2 łyżki mąki gryczanej + 50ml ciepłej wody + 1 łyżeczkę miodu. Wymieszać
Po 3 dniach zakwas już jest aktywny, Widać pęcherzyki powietrza. Ma przyjemny, kwaśny zapach. Zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa, kroimy je w kostkę lub talarki.
Wsypujemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków). Przyprawiamy.
Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki. Chwilę gotujemy i po 15 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy kilka minut, rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami wywaru i zaprawiamy żurek, dokładamy pokrojone w kostkę tofu, doprawiamy np. sokiem z cytryny.
Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.