Staropolski piernik zwany Stuletnim
Dorota Woźniak - Twins PotRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Cukier - 400 g
Smalec - 250 g
Mąka pszenna typ 450 - 1 kg
Jajka - 3 szt.
Soda - 3 łyżeczki
Przyprawa korzenna do piernika - 3 opakowania
Sól - 1/2 łyżeczki
Marmolada śliwkowa, polewa czekoladowa, kandyzowane owoce
Dodatkowe informacje:
Taki gotowy piernik jest bardzo trwały. Może długo leżeć zamknięty w metalowej puszce lub owinięty folią aluminiową. Z ciasta piernikowego można też upiec pierniczki wycinane foremkami o różnych kształtach.Przepis jest tradycyjny a składniki proste. Wypiek ten ma duuuużo kalorii, to prawda, ale Świeta mamy tylko raz w roku :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.