Zakwas z mąki żytniej na żur
Dorota Woźniak - Twins PotRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
Woda - 3 szklanki
Cukier - 1 łyżeczka
Liść laurowy, ziele angielskie kilka
Chleb razowy suchy - kromka - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Można zrobić własnoręcznie wspaniały, aromatyczny, smaczny i do tego super zdrowy zakwas z mąki żytniej. Zakwas posłuży do przygotowania Żuru na Wielkanoc.Potrzebny jest duży słoik lub gliniany garnek bo w czasie fermentacji roztwór zwiększa objętość i może nam "wykipieć" z małego naczynia.
Sposób przygotowania:
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka cukru
Mąkę rozetrzeć z gorącą wodą (ok 70-80oC). Dodać cukier. Zostawić na 24 godziny.
1/2 szklanki mąki
2 szkl. ciepłej wody
kawałek prawdziwego ( nie farbowanego) razowego chleba
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
Przykryć słoik gazą ( żeby dochodziło powietrze) i zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Kilka razy dziennie trzeba pomieszać. Po 3 dniach wyjąć skórkę od chleba i liść laurowy. Zakwas przelać do słoików z pokrywkami. Przechowywać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.