Pulpety z białej kapusty z mozzarellą
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, żyto, nabiał krowi
Składniki:
marchewka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
olej do smażenia kilka kropel
pieprz młotkowany z kolendrą - 1/5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/5 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
sól szczypta
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
mini mozzarella 9 kulek
koncentrat pomidorowy - 100 g
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny mielony szczypta
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę drobno poszatkować i umyć , osuszyć . Marchewkę obrać , umyć , osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę , podusić . Jeśli jest taka potrzeba dodać 2-3 łyżki wody. Dodać pieprz, gałkę , sok z cytryny , cukier i sól. Wystudzić.
2.
Do wystudzonej kapusty dodać rozbełtane jajka, obie mąki i wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze mąki. Formować kule i wciskać kulki serowe. Obtaczać w mące żytniej i wrzucać na gotująca się wodę ( ok 1 litr ). Gotować ok 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy , cukier , pieprz , sól. Można zagęścić mąką , ale nie koniecznie. Podawać ciepłe. Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.