Miodownik świąteczny - CICHA NOC
ewaeu.Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
200 g masła - 200 g
2 jajka szt.
cukru - 3/4 szklanki
miodu - 3 łyżki
przyprawy do piernika łyżka
sody łyżeczka
proszku do pieczenia łyżeczka
masło do wysmarowania formy trochę
mleka - 1/2 litra
kaszy manny - 6 łyżek
cukru pudru - 2 łyżki
sok z polowy cytryny trochę
powideł śliwkowych - 600 g
masła - 150 g
wody - 3 łyżki
cukru - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
białko szt.
cukru pudru - 200 g
Sposób przygotowania:
1.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki. Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni.
2.
Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać. Dodać również sok z cytryny.
3.
Składanie ciasta : Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej. Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy . Wyłożyć pozostały grysik. Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni.
4.
Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło . Dodać cukier , wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż do momentu połączenia się składników.
5.
Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem ( białko wymieszane z cukrem pudrem ) . Wesołych Świąt i smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.