Zapiekanka warzywna z białym serem
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, jajka, strączkowe, nabiał krowi
Składniki:
pietruszka - 1 szt.
mały seler - 1 szt.
ziemniaki - 6 szt.
cebula ( zeszklona na oleju ) - 1 szt.
zielony groszek - 1 szklanka
biały ser - 250 g
olej rzepakowy - 3 łyżki
jogurt naturalny - 180 ml
pieprz młotkowany z kolendrą trochę
tymianek trochę
zioła prowansalskie trochę
pieprz chilli szczypta
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ( marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki ) . Przestudzić i obrać. Pokroić w kostkę. Ja pokroiłam ziemniaki , a resztę starłam na tarce do warzyw ( grubo ). Wszystko dokładnie przemieszać dodając groszek , ser ( rozkruszyć ) , olej, przyprawy. Naczynie żaroodporne przesmarować olejem i nałożyć mieszankę. Wszystko zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Zapiekać 35 min - 180 stopni. Podawać ciepłe. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.