![Drożdżowy Mikołaj](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2016-12/9155-photo-main.jpg)
Drożdżowy Mikołaj
![](/cache/a32x32/files/users/914-avatar-1140659226.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1/2 szklanki
suche drożdże - 2 opakowania
jajka - 2 szt.
mleko - 3/4 szklanki
szczypta soli szczypta
żółtko szt.
dwie suszone śliwki szt.
Sposób przygotowania:
1.
2 szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli. Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok 15 min. Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Pozostawić ciasto na ok 1 godz. , aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną lekko rozwałkować i to będzie buzia Mikołaja w czapce. Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki , nos, wąsy i brodę. Zrobić oczy ze śliwek. Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pieczenia ok 30 min - 180 stopni. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.