Placki z kalarepy
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, żyto, nabiał krowi
Składniki:
czerwona papryka - 1 szt.
jajka - 2 szt.
mąka żytnia pełnoziarnista - 3 łyżki
mleko - 100 ml
pieprz młotkowany z kolendrą - 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżka
sól do smaku
śmietana 18 % - 200 ml
majonez - 2 łyżki
czosnek przeciśnięty przez praskę - 2 ząbki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól do smaku
siekany koperek - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1.
Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw ( w zapałki ). Paprykę umyć , pozbawić nasion , zetrzeć tak samo jak kalarepę. Dodać jajka, mleko, mąkę , przyprawy. Wymieszać i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym ( składniki sosu wymieszać ) i koperkiem. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.