Pasztet z wędzonej makreli
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
jajka - 4 szt.
płatki jaglane - 100 g
cebula duża - 2 szt.
olej rzepakowy - 3 łyżki
natka pietruszki - 1 pęk
sól do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą trochę
jajka - 2 szt.
masło - 2 łyżki
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1.
Ryby obrać ze skóry i pozbawić ości. 4 jajka ugotować na twardo. Cebule obrać, pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju. Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i pozostawić na ok 15 min.
2.
Przez maszynkę ( drobne oczka ) przepuścić rybę, płatki jaglane , jajka, cebulę, natkę pietruszki i tymianek. Dodać jeszcze jajka , masło, olej z patelni , pieprz , sól ( zależnie od potrzeby ). Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę.
3.
Do wysmarowanej masłem foremki przełożyć pasztet i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie 60 min - 180 stopni. Po wyjęciu wystudzić. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.