Pierniczki Mikołaje
ewaeu.Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 2 szklanki
masła - 300 g
mąki pszennej - 1,3 kg
jajka - 3 szt.
sody - 3 łyżeczki
przyprawy do piernika - 2 łyżki
bialko szt.
cukier puder - 3/4 szklanki
czerwony barwnik szt.
kolorowe cukierki szt.
Sposób przygotowania:
1.
Miód, cukier, masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy, jajka i cały czas kręcimy. Dodajemy również sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu . Takie ciasto powinno leżakować nawet kilka tygodni , a minimum tydzień.
2.
Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki . Z placków wykrawamy najróżniejsze wzory. Mogą być zwykłe kółeczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Z białka i cukru pudru robimy lukier. Barwniki dodajemy zależnie od potrzeby. Po wystudzeniu pierniczki pięknie dekorujemy lukrem i cukierkami. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.