Ciasto czekoladowo-wiśniowe
ewaeu.Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser twarogowy - 1000 g
margaryna Kasia - 100 g
miód wielokwiatowy - 4 łyżki
czekolada gorzka - 150 g
budyń czekoladowy - 2 szt.
galaretka wiśniowa - 1,5 torebki
wiśnie z nalewki - 1/2 szklanki
śmietana 30 % - 330 ml
cukier puder - 1 łyżka
galaretka limonkowa - 1 torebka
płatki czekoladowe - 40 g
Sposób przygotowania:
1.
12 herbatników wyłożyć na dno tortownicy. W garnku rozpuścić margarynę z czekoladą. Dodać ser i nadal podgrzewać i mieszać. Dodać miód i porcjami budyń w dalszym ciągu mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Taką masę wyłożyć porcjami na herbatniki. Przykryć pozostałymi herbatnikami. Wystudzić.
2.
Zagotować ok 400 ml wody i dodać konfiturę. Dodać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Dodać wiśnie z nalewki . Pozostawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
3.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody i wystudzić. Zimną śmietanę ubić i dodać cukier puder. Mieszać i delikatnie dodawać rozpuszczoną galaretkę. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Wyrównać i pozostawić do stężenia. Posypać płatkami czekoladowymi. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.