Pieczony bakłażan z ziołami i cebulą
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, strączkowe, sezam, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 3 szt.
zioła prowansalskie - 2 łyżki
ser żółty gouda starty - 1/2 szklanki
pieprz czarny młotkowany z kolendrą trochę
sól do smaku
olej rzepakowy trochę
Sposób przygotowania:
Bakłażan umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż ( można obrać ze skórki , ale ja tak nie robię ) . Ponacinać miąższ w kratkę i posolić ( rozchylając powstałe cząstki ). Posypać ziołami. Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Zeszklić cebulę na oleju. Przełożyć na bakłażana. Posmarować olejem z patelni. Posypać solą , pieprzem i ziołami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i wstawić do piekarnika 180 stopni na 40 min. Po tym czasie wyjąć i posypać żółtym serem i sezamem. Wstawić jeszcze do piekarnika na ok 10 min. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.